Charakterystyka czarnej herbaty

Czarna herbata należy do najpopularniejszych odmian. Jest bardziej utleniona niż herbatki oolong, zielone i białe, a także wykazuje nieco inne właściwości. Przygotowany z niej napar jest na ogół silniejszy w smaku, niż ma to miejsce w przypadku odmian mniej utlenionych. Wszystkie cztery typy czarnej herbaty są produkowane z liści krzewu. Herbata czarna  dostępna na KrainaHerbaty.pl jest często mieszana z różnymi innymi roślinami w celu uzyskania napoju o zupełnie nowych właściwościach, np. herbaty owocowej.

W języku chińskim oraz w językach krajów sąsiadujących, herbatę czarną nazywa się czerwoną. Zachodnie nazewnictwo odnosi się do ciemnego koloru utlenionych liści. W języku chińskim określenie używane jest jako powszechnie stosowana klasyfikacja herbat fermentowanych oraz herbat ziołowych południowoafrykańskich.

Podczas gdy zielona herbata traci swój smak w ciągu roku, czarna zachowuje go przez kilka lat.  Chociaż zielona herbata ostatnio odnotowała ożywienie ze względu na jej korzyści zdrowotne, czarna odmiana nadal stanowi ponad dziewięćdziesiąt procent całej herbaty sprzedawanej w krajach zachodnich. Również w Polsce należy do najpopularniejszych spożywanych naparów, ponieważ jest pita nawet kilka razy w ciągu jednego dnia.