Co sprawia, że ciasto na pierogi jest udane?

Najlepsze przepisy na ciasto do pierogów to przede wszystkim takie, które pozwalają bardzo elastycznie je formować i sprawią, że nie rozklei się podczas gotowania. Jest to szczególnie ważne w przypadku pierogów z owocami gdzie farsz jest zdecydowanie bardziej płynny i o wiele bardziej narażony na wydostanie się z pieroga. Przepisy naszych babć, które sięgają setek lat pozwalają nam jednak uniknąć wszystkich błędów i pierogi mogą wyjść nam idealnie.

Ciasto na pierogi z owocami

Musimy pamiętać, że ciasto na pierogi, które zamierzamy nadziewać farszem owocowym powinno bardzo łatwo i szczelnie się kleić, bo jeśli nie będzie podatne na formowanie to cała zawartość nam wypłynie podczas gotowania. Warto więc sprawić żeby owe ciasto było miękkie i sprężyste. jednak żeby takie było musimy wyrobić je doskonale i na to warto poświęcić jak najwięcej czasu.

Ponadto najlepiej zrezygnować z dodawania jajka do ciasta i ten składnik najlepiej zastąpić olejem. Ten zamiennik sprawi, że ciasto będzie zdecydowanie bardziej miękkie i elastyczne.

Należy też pamiętać żeby dodawać do ciasta ciepłą wodę i mleko. Proporcję są zależne od ilości mąki jaką dodamy, jednak najlepiej wyrobić sobie taką konsystencję żeby była dla nas osobiście najlepsza do lepienia.

Ciasto na pierogi ruskie i z mięsem

Tak jak w przypadku pierogów z owocami to tutaj również powinniśmy skupić się na tym żeby dobrze wyrobić ciasto. Najtrafniejsza będzie mąka 450, która jest wprost idealna do zrobienia ciasta na pierogi. Pierogi z gęstszym farszem są narażone bardziej na popękanie, bo w przypadku tych z owocami farsz jest płynniejszy, ale dużo mniej ciężki. Przy pierogach ruskich czy tych z mięsem bardzo ważne jest, aby ciasto było delikatne i jak najbardziej podatne na klejenie. Szczelnie zaklejone boki nam się nie rozkleją w wodzie i danie będzie udane.

Warto nauczyć się tych sposobów i wykorzystać je np z okazji świąt Bożego Narodzenia czy zwyczajnie jako doskonały obiad codzienny w domu. Każdy będzie zachwycony, bo chyba nie ma na świecie człowieka, który nie lubi pierogów.