Dobra brytfanna – czym się wyróżnia?

Korzystanie z kuchni nie byłoby możliwe bez wyposażenia jej w odpowiednie sprzęt oraz akcesoria. Bez wątpienia jednym z elementów wyposażenia, który powinien znaleźć się w każdej kuchni, jest wielofunkcyjna i praktyczna brytfanna. Ze względu na jej walory użytkowe jest ona jednym z najczęściej wykorzystywanych naczyń w domu.

Wielofunkcyjne naczynie

Naczynie to może być z powodzeniem być wykorzystywane zarówno do pieczenia mięsa, ryb, jak i do tworzenia wyjątkowych warzywnych zapiekanek. W pewnych okolicznościach może być również wykorzystywana do pieczenia ciast i chleba. Należy jednak mieć na uwadze, że współcześnie producenci tacy jak ostry-sklep zaoferować mogą różne brytfanny wykonane z innych materiałów. W związku z tym przed zakupem warto zastanowić się, jak wybrać idealne naczynie. Na co zwrócić uwagę?

Odpowiednie tworzywo

Tak, jak zostało to napisane wyżej, aktualnie producenci zaoferować mogą brytfanny wykonane z odmiennych materiałów. Najpopularniejsze modele wykonane są ze szkła żaroodpornego, żeliwa stali, ceramiki. Niemniej jednak na rynku odnaleźć można również naczynia wykonane z gliny, a nawet z silikonu. Warto mieć na uwadze, że każdy w tych materiałów posiada zarówno wady, jak i zalety. Dlatego tak ważne jest, aby przed ostatecznym zakupem zapoznać się z właściwościami poszczególnych materiałów.

Odpowiednia powłoka

Kolejną kluczową rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przed zakupem brytfanny, jest zastosowana powłoka wewnętrzna. Ma ona kluczowy wpływ na to, czy umieszczone w brytfannie pożywienie będzie przywierało do ścianek naczynia. Podobnie jakie samo naczynie również powłoka wewnętrzna może być wykonana z różnych materiałów, aczkolwiek najlepszym rozwiązaniem jest powłoka teflonowa, tytanowa, emaliowana oraz kamienna.

Obecność lub brak pokrywy

Warto zwrócić uwagę, że niektóre brytfanny oferowane są bez pokrywy. W takiej sytuacji możliwe jest między innymi swobodnie podlewanie pieczeni w czasie gotowania. Sprawdzi się ona również podczas przygotowywania wypieków oraz zapiekanek, aczkolwiek bardziej uniwersalnym i praktycznym rozwiązaniem jest klasyczna brytfanna z pokrywą.