Kuchnia gazowa czy elektryczna – wady i zalety

Żaden lokal gastronomiczny nie odniesie sukcesu bez profesjonalnego wyposażenia. Jednym z podstawowych sprzętów, który bezpośrednio wpływa na sposób funkcjonowania oraz efektywności w lokalu jest kuchnia gastronomiczna. Jej wybór powinien być poprzedzony dokładną analizą. Jaką kuchnią wybrać?

Wielość możliwości

Aktualnie każdy lokal gastronomiczny wybrać może spośród kilku podstawowych rodzajów w kuchni. Oferowane przez producentów sprzęty różnią się zarówno pod względem wizualnym, jak i użytkowym. Aktualnie wybrać można spośród kuchni:

  • gazowych,
  • klasycznych elektrycznych,
  • indukcyjnych,
  • ceramicznych,
  • nastawnych.

Wszystkie spośród wyżej wymienionych kuchni gastronomicznych różnią się sposobem użytkowania, kosztami eksploatacji, ceną czy też żywotnością. Podzielić je można na dwie podstawowe grupy. Dostępne w Polsce kuchenki:

  • mogą być zasilane elektrycznie,
  • mogą być zasilane gazem.

Którą kuchnię wybrać?

Tak jak zostało wspomniane wyżej wszystkie spośród dostępnych w Polsce kuchni gastronomicznych jako źródło zasilania stosują prąd lub gaz. Zarówno pierwsze, jak i drugie rozwiązanie posiada różnorodne wady i zalety. To, który rodzaj kuchenki będzie lepszym rozwiązaniem jest zależne od indywidualnej sytuacji.

Najważniejszą zaletą każdej kuchni gazowej jest jej stosunkowo niewielka cena oraz bardzo niskie koszty eksploatacji. Z drugiej strony, aby móc zainstalować tego typu kuchnię pomieszczenie musi mieć wystarczającą powierzchnię oraz zainstalowaną odpowiednią wentylację. Ponadto lokal musi być podłączony do gazu.

Wszystkie spośród tych kwestii nie mają znaczenia w przypadku profesjonalnej kuchenki elektrycznej. Ponadto tego rodzaju kuchenka charakteryzuje się wyjątkowymi walorami estetycznymi oraz jest bardzo łatwa w utrzymaniu w czystości. Niestety jej użytkowanie wiąże się z wysokimi kosztami eksploatacyjnymi.