Planowanie nowej kuchni

blaty drewniane

blaty drewnianePrzy remoncie kuchni i planowaniu nowej dużą rolę odgrywa przestrzeń robocza. Każdy pewnie kojarzy stare kuchnie rodem z PRLu, gdzie blat był na tyle nieduży, że można było komfortowo zrobić kanapkę i herbatę ale gotowanie czy pieczenie było już wyzwaniem.

We współczesnych trendach aranżacji kuchni blaty kuchenne są podstawą projektowania. Ważne jest, by zachować zasadę trójkąta roboczego, czyli ustawienia pozwalającego na najbardziej ergonomiczne ustawienie elementów kluczowych, tj płyty grzewczej, lodówki i blatu kuchennego w trójkąt, fajne blaty znajdziemy na https://www.belmeb.pl/blaty-kuchenne/drewniane-surowe.html.

Minimalna długość blatu kuchennego to 90 cm. Jednak, z doświadczeń wielu użytkowników zaleca się, by blat roboczy był dłuższy, pozwala to na wygodniejsze rozłożenie pracy oraz uniknięcie konieczności przestawiania narzędzi pracy.
Ważnym czynnikiem przy projektowaniu kuchni jest również głębokość blatu kuchennego. Zaleca się, by blat miał głębokość minimum 60 cm. Oczywiście, im głębszy blat, tym wygodniej jest umieścić na nim wszystkie niezbędne podczas gotowania rzeczy, jednak blat zbyt głęboki spowoduje że do samej ściany będzie trudno sięgnąć.

Istotnym czynnikiem jest materiał oraz kolor blatu. W urządzaniu kuchni przy niewielkim budżecie polecam skorzystanie z blatów z płyty meblowej. Obecnie dostępne w sprzedaży płyty na blaty kuchenne maja głębokość 60 cm, długość można dopasować indywidualnie – markety budowlane idąc naprzeciw oczekiwaniom klientów wprowadziły możliwość docięcia płyty do długości oczekiwanej przez Klienta.