Sprzęt gastronomiczny niezbędny w każdej kuchni

Każda doświadczona pani domu doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że niektórych narzędzi kuchennych po prostu nie da się zastąpić niczym innym. Doskonałym przykładem w tej kwestii może być nabieraczka do lodów. Owszem, można próbować przygotować lodowy deser przy pomocy łyżki, jednak efekty wizualne tak zaserwowanego danie z pewnością nie będą zachwycające.

Jak przygotować estetyczny lodowy deser?

Chcąc się doskonalić w trudnej sztuce serwowania deserów, zwłaszcza tych lodowych, koniecznie trzeba mieć pod ręką gałkownice do lodów. Jest to z pozoru prosty sprzęt, wykonany z plastiku lub metalu. Nikogo nie powinna jednak zwieść jego prostota – dzięki zmyślnej funkcjonalności, dzięki gałkownicy można szybko przygotować lodowe kulki do deseru.

Jak wybrać idealną gałkownicę?

Wybór odpowiedniej gałkownicy do lodów może nastręczyć nie lada problemów, a to dla tego, że w sklepach z wyposażeniem gastronomicznych jest ich prawdziwe zatrzęsienie i ciężko jest zdecydować się, który z prezentowanych produktów będzie najlepszy. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto dokładnie obejrzeć kilka modeli gałkownic. Te tańsze wykonane zapewne będą z plastiku. Ich atutem jest niska cena, lecz jeżeli ktoś chce postawić na wytrzymałość produktu, to o wiele lepszym rozwiązaniem będą gałkownice wykonane z metalu. Są trwałe, łatwo się je czyści, a nawet najbardziej zmrożone lody nie przywierają do powierzchni, dzięki czemu kulki mają idealny kształt.