Syfony do wody znów wracają do łask. Dlaczego warto zdecydować się na ich zakup?

Woda sodowa, inaczej woda gazowana to woda nasycona dwutlenkiem węgla. Obecnie można kupić ją w butelkach, ale też można przygotowywać ją samodzielnie – do tego celu przeznaczony jest saturator, czyli urządzenie do nasycania wody CO2. Przykładem takiego sprzętu jest syfon.

Syfon, czyli własna woda gazowana
Za pomocą syfonów można przygotowywać różne rodzaje napojów gazowanych – wodę, soki, lemoniady, wina oraz inne typy zimnych napojów.

To urządzenia przypominające swoim wyglądem termosy, które przeznaczone są do nabijania nabojami CO2. Wtedy umieszczony w nich napój może być nasycony tym gazem i uzyskać przyjemny, musujący smak. Pojemność syfonu to najczęściej 0,75 – 1 litr.

Nowoczesne syfony (sprawdź ofertę) posiadają również specjalne systemy usprawniające ich pracę, na przykład zawory kontroli ciśnienia, wewnętrzne miarki chroniące przed nadmiernym zapełnieniem, kraniki z systemami zapobiegającymi kapaniu.

Syfon do wody w lokalu gastronomicznym
Dzisiaj syfony do wody są spotykane coraz częściej w lokalach gastronomicznych, na przykład w kawiarniach, barach, restauracjach.

Zalety zakupu syfonu:
tania produkcja napojów gazowanych
nasycanie CO2 różnych napojów, na przykład soków, koktajli, wina
ochrona środowiska naturalnego – brak potrzeby kupna napojów w plastikowych butelkach

Syfon gastronomiczny przeznaczony do produkcji gazowanej wody to koszt od około 100 do 400 złotych w zależności od wybranego modelu. Za 10 sztuk nabojów należy zapłacić około 15-20 złotych.