Wskazówki przydatne przed zakupem stołu kuchennego

Duży wybór rozmiarów, materiałów wykonania, barw i wzorów sprawia, że wybranie odpowiedniego stołu kuchennego może przysporzyć sporo trudności. Biorąc pod uwagę, że jest to jeden z mebli, przy którym spędzamy najwięcej czasu, przyjmujemy gości, a niekiedy nawet pracujemy, warto pochylić się nad jego wyborem i przemyśleć kilka ważnych kwestii, aby nasza rodzina mogła korzystać z niego komfortowo i abyśmy byli zadowoleni z jego wyglądu.

Kuchenny, czyli jaki?

Stoły kuchenne mają to do siebie, że poza miejscem spożywania posiłków, najczęściej służą również do ich przygotowania. W związku z tym istotna jest jego wytrzymałość na nieco inne warunki występujące w kuchni. Wysoka wilgotność powietrza i temperatura to podstawowe z nich. Często zdarza się, że musimy postawić na stole gorące naczynia i wówczas drewniany blat może ulec np. odbarwieniu pod wpływem wysokiej temperatury. Aby tego uniknąć używamy podkładek, co niestety nie jest zbyt wygodne. Aby tego uniknąć warto zainwestować w stół laminowany, kamienny, z płytek ceramicznych lub szklany. Kolejną zaletą tego typu blatów jest odporność na zarysowania i łatwość czyszczenia. Ceny produktów wykonanych z tych materiałów są bardzo różne, ale niekoniecznie muszą być wyższe niż drewniane. Oczywiście jeśli posiadamy w naszej kuchni drewniane elementy, można zdecydować się na dobrany do nich blat drewniany. Wówczas warto wybierać drewno wysokiej jakości, zapewniające wystarczającą wytrzymałość, a powłoka lakiernicza powinna cechować się odpornością na uszkodzenia. Zaletą drewna jest również fakt, że można je odnawiać, np. szlifować i lakierować na nowo. Należy również zastanowić się nad wysokością stołu, ponieważ wiele prac kuchennych wykonujemy w pozycji stojącej. W związku z tym, odpowiednia wysokość będzie lepsza dla naszego kręgosłupa.

Sposób wykonania

Tutaj, poza wcześniej wspomnianym materiałem wykonania, istotny jest również sposób konstrukcji. Stoły z nogami przymocowanymi bezpośrednio do blatu cechuje niższa wytrzymałość. Dobrze jest, aby obecny był również stelaż łączący nogi z blatem. Daje to większą stabilność i mniejszą skłonność do wyłamania nóg.

Kształt

Stoły okrągłe, owalne i inne tego rodzaju są oczywiście bardzo estetyczne, jednak aby dobrze się prezentowały, potrzebują dużej przestrzeni wokół. Mając niewielką kuchnię lepiej jest zainwestować w stół prostokątny, który łatwiej wpasuje się w każde miejsce, np. narożnik, a w razie konieczności sprawdzi się również na otwartej przestrzeni. Stoły owalne nie dają takiej uniwersalności.

Wielkość

Tutaj sprawa rozwiązuje się sama, ponieważ wielkość stołu jest niejako narzucona przez wielkość kuchni. Warto jednak dodać, że zbyt duży stół, umieszczony przykładowo w rogu pomieszczenia, będzie niefunkcjonalny, ponieważ trudno będzie nam wykorzystać całą jego powierzchnię.

Zastanawiając się więc, jak wybrać stół kuchenny, należy przeanalizować nasze potrzeby i możliwości, aby zakupiony produkt spełniał należycie swoje zadanie przez wiele lat, zapewniając nam komfort jego użytkowania.