Zielona herbata – top informacje

Na rynku znajdziemy 3 rodzaje herbat, które otrzymuje się w różnej formie w zależności od przeprowadzonego procesu technologicznego. Jedną z najczęściej wymienianych herbat jest zielona herbata, która w odróżnieniu od 2 pozostałych rodzajów (czarna i czerwona herbata), nie jest poddawana procesowi fermentacji.

Zielona herbata – tradycja picia

Choć zielona herbata znana jest na całym świecie, to jednak jest ona szczególne ceniona w diecie azjatyckiej. Szacuje się, że dzienne spożycie zielonej herbaty właśnie w tej populacji może wynosić nawet od około 360 ml do 480 ml. To dość wysoki wynik, patrząc na to, że np. wielu Europejczyków w ogóle nie pije tej odmiany herbaty.

Związki zawarte w zielonej herbacie

Zielona herbata to cenne źródło równego rodzaju składników biologicznie czynnych. Wśród nich najistotniejsze są tzw. związki polifenolowe, a przede wszystkim flawanole. Do flawonoli zalicza powszechnie znane katechiny, epikatechiny, epigalokatechiny, galusan epikatechin oraz galusan epigalokatechin. Zawartość tych związków w herbacie zielonej uwarunkowana jest wieloma czynnikami. Wpływ na ich ilość mają zwykle warunki uprawy, a wśród nich parametry takie jak temperatura, nasłonecznienie, wilgotność czy czas zrywania liści.

Wśród związków polifenolowych w zielonej herbacie przeważa galusan epigalokatechiny, który wykazuje najsilniejsze właściwości przeciwutleniające spośród wszystkich polifenoli. Ponadto uważa się, że zielona herbata zawiera więcej katechin niż herbata czarna, w której w wyniku fermentacji dochodzi do przejścia katechin w taniny.