Co warto wiedzieć o patelni wok?

wok kuchenny

Jednym z najciekawszych naczyń, jakie można znaleźć w kuchni, jest patelnia wok. Z jakiego powodu jest ona tak ciekawa? Przede wszystkim wyróżnia ją niestandardowy wygląd, który bardziej przypomina garnek lub dużą miskę, a nie patelnie. Po drugie, niezwykle ciekawe jest smażenie na niej, ponieważ umożliwia przygotowywanie w jednej chwili kilku produktów naraz. Co więc należy o takiej patelni wiedzieć?

Czym jest patelnia typu wok?

Na samym początku należy dowiedzieć się, skąd taka patelnia pochodzi. Oczywiste jest to, że nie jest to polski, ani nawet europejski wynalazek. Pochodzi ona z dalekiej Azji, a konkretniej mówiąc z Chin. To właśnie tam wykorzystywana była już setki lat temu, podczas przygotowywania posiłków nad ogniem.
Czym się różnią obecnie spotykane w zachodnich kuchniach modele od tych oryginalnych pochodzących z Chin? Przede wszystkim są one mniejsze, ponieważ standardowo wok potrafi mieć nawet 30 centymetrów średnicy. Co więcej, posiadają one również płaskie dno, aby możliwe było stawianie ich na kuchence, nawet tej indukcyjnej.

Dlaczego warto mieć patelnie typu wok?

Jak więc widać, patelnia tego rodzaju (https://sklep.technica.pl/patelnie-wok) to naprawdę niestandardowa propozycja. Dlaczego warto ją jednak mieć? Co można zyskać, gdy taki model się nabędzie?
Przede wszystkim wiedzieć trzeba to, że taka patelnia umożliwia smażenie w jednej chwili kilku produktów. Możliwe jest to dzięki temu, że w zależności od wysokości ścianki woka mają inną temperaturę. Ich kształt natomiast pozwala, aby je przesuwać i stabilnie na nich utrzymywać.
Co więcej, wok nie wymaga do smażenia tak wielkiej ilości tłuszczu, jak ma to miejsce w przypadku klasycznych patelni. Sprawia to, że potrawy są smaczniejsze, mniej tłuste, a przede wszystkim o wiele zdrowsze. Na sam koniec trzeba jeszcze zauważyć, że taka patelnia umożliwia uzyskanie naprawdę ciekawego, charakterystycznego dla dań chińskich smaku potraw.