Do czego służy piec konwekcyjno-parowy?

piec-konwekcyjno-parowy-elektryczny-gn-6-x-1-1-rational-icombi-classic-6-1-1

Piece konwekcyjno parowe szturmem podbijają gastronomię. Korzystanie z nich ma tyle zalet, że nie można się dziwić, że profesjonaliści chcą z nich korzystać. Dzięki nim przygotowywanie wielu porcji równocześnie jest proste. Nie trzeba też martwić się o ich nadmierne przesuszenie czy nieapetyczne przypalenia. Taki piec to po prostu rewolucja w kuchni. Do czego służy? Co można w nim przygotowywać?

piec konwekcyjny na parę otwierany

Gotowanie z wykorzystaniem pary

Przede wszystkim piece konwekcyjno parowe świetnie sprawdzają się do gotowania na parze. Wystarczy tylko ustawić strumień pary tak, by był on dość duży i równomiernie trafiał we wszystkie miejsca pieca. Gorąca para wraz z ciepłym powietrzem unosi się do góry i swobodnie podgrzewa umieszczone w niej warzywa lub mięso. Warto wiedzieć, że na parze można nawet ugotować ryż lub kaszę. Dzięki temu można w jednym urządzeniu przygotować cały posiłek. W przypadku gastronomii może to zdecydowanie przyspieszyć serwowanie dań, które nie muszą być oddzielnie składane, ale mogą być od razu przygotowywane w jednym naczyniu.

Gotowanie z konwekcją

Piec konwekcyjno-parowy można wykorzystywać także do:
– pieczenia,
– pieczenia z sondą,
– regenerowania,
– grillowania,
– blanszowania,
– smażenia,
– wędzenie.

Taki piec to urządzenie wielofunkcyjne, które można wykorzystywać zgodnie z własnymi potrzebami. Możliwość sterowania strumieniem pary oraz zarządzania powietrzem wpadającym do komory pieca, daje duży wpływ kucharzowi na to, jak ostatecznie będzie wyglądało przygotowywane danie. Dodatkowe działanie pary wodnej sprawia, że potrawy nie przesuszają się nawet podczas długiego procesu pieczenia. Nie ma też potrzeby, by je podlewać sosem i pamiętać o ich obracaniu, by równo się przypiekły. W piecu konwekcyjno-parowym cała powierzchnia dania jest podgrzewana równomiernie.