Maszyna do naleśników – jak wybrać?

maszyna do naleśników

Naleśniki to jedna z popularniejszych potraw w kuchni Polskiej i nie tylko. Smażenie naleśników, a w szczególności dużej ich ilości, może zajmować sporo czasu. Dla ułatwienia pracy, zarówno w lokalu gastronomicznym, jak i w domu warto zainwestować w odpowiednią maszynę do naleśników. 

Jakie są rodzaje maszyn do naleśników?

maszyna do naleśników

Naleśnikarka znacznie ułatwia i przyspiesza proces smażenia naleśników. W sklepach można dostać różne rodzaje maszyn do naleśników, a są to między innymi: 

  • naleśnikarka elektryczna
  • naleśnikarka gazowa
  • naleśnikarka automatyczna (przemysłowa)

Naleśnikarka elektryczna

Naleśnikarki elektryczne są zasilane za pomocą prądu i są najbardziej polecane zarówno do użytku domowego, jaki i do profesjonalnych lokali gastronomicznych. 

Naleśnikarka gazowa

Naleśnikarki gazowe, jak sama nazwa wskazuje, zasilane są za pomocą gazu, więc muszą być stale podłączone do jego źródła. W gastronomi stosowane są najczęściej do serwowania jedzenia na festynach. Do użytku domowego nie są polecane, ponieważ potrzebują instalacji gazowej. 

Naleśnikarka automatyczna

Naleśnikarka automatyczna, zwana też przemysłową, najczęściej wykorzystywana jest w fabrykach. Za jej pomocą się półprodukty spożywcze. 

Jak wybrać odpowiednią naleśnikarkę?

Wybierając maszynę do naleśników, należy wciąć pod uwagę  zapotrzebowanie i oczekiwania. Na rynku najczęściej dostępne są naleśnikarki z płytą żeliwną lub aluminiową. Ważne jest aby maszyna do naleśników miała nieprzywierającą powłokę. Dodatkowe, powinna mieć obudowę odporną na uszkodzenia mechaniczne oraz termoizolowaną. Moc naleśnikarki zależy od tego, gdzie będzie ona używana – w domu sprawdzi się sprzęt o mocy minimum 900 W, ale w lokalu gastronomicznym potrzeby będzie sprzęt o większej mocy. Maszyna do naleśników może mieć również różne średnice, choć najczęściej jest to 30 cm. Naleśnikarki mogą mieć też opcje regulacji temperatury, więc należy zwrócić uwagę, co chcemy na niej smażyć – czy tylko klasyczne naleśniki, czy też na przykład pancakes, racuchy, czy tortille.