Rodzaje łyżek cedzakowych

lyzka-cedzakowa-monoblok-srednica-140-mm

Gastronomiczna łyżka cedzakowa to nieodzowny element każdego kucharza. Służy do odsączania potraw z nadmiaru wody lub tłuszczu. Okazuje się, że wyróżnia się jej kilka rodzajów. Warto się z nimi zaznajomić, aby wybrać dla siebie jak najlepszy model.

Tradycyjna łyżka cedzakowa

Klasyczna wersja łyżki cedzakowej Gastronet24 to egzemplarz bardziej spłaszczony od chochli, z licznymi dziurkami, wykonany ze stali nierdzewnej. Dziurkowana struktura pozwala na bardzo dokładne odsączenie przekąsek z cieczy. Jej nieco zaokrąglone brzegi sprawiają, że jedzenie się nie ześlizguje. Można na niej odcedzać frytki, pierogi, warzywa.

Łyżka cedzakowa siatkowa

Tutaj zamiast dziurek występuje siatka. Kratkowana wersja łyżki cedzakowej cieszy się równie dużą popularnością. Ugotowana lub usmażona żywność ocieka na niej równie dobrze, jak w przypadku łyżki dziurkowanej. Także posiada zagięty uchwyt – można powiesić ją na brzegu okapu, czy na haczyku przytwierdzonym do ściany.

Łyżki cedzakowe plastikowe

Choć tańsze, nie są zbyt trwałe. Mają identyczną konstrukcję do wyżej wymienionych wariantów, ale nie sprawdzają się przy odcedzaniu wrzących potraw. Plastik z czasem wygina się, a łyżki leżąc blisko palnika, mogą się zapalić. Raczej więc powinno się wybierać łyżki cedzakowej wyprodukowanej ze stali nierdzewnej.

Stalowe gastronomiczne łyżki cedzakowe

Trzeba przeznaczyć na nie większą kwotę pieniędzy, ale wyższa cena jest tego warta. Stal nierdzewna nie ulega korozji, zarysowaniom i mechanicznym uszkodzeniom. Taka łyżka jest zatem wytrzymała – cechuje się długą żywotnością. Co więcej, w kontakcie z wysoką temperaturą nie ulega odkształceniu. Przemyślany dobór tworzywa ułatwia jej użytkowanie.

Gastronomiczna łyżka cedzakowa to akcesorium kuchenne niezbędne dla kulinarnego miłośnika. Dobrze dobrana umili czas spędzany w kuchni.