Zakup tarki do sera twardego

Wybór tarki do sera dla mało doświadczonych i początkujących osób nie jest prostym zadaniem. Prawdopodobnie najtańsza i łatwo dostępna jest tarka czworościenna, która nadaje się idealnie do twardych serów. 

Wybór tarki do sera

Wśród twardych serów można między innymi wymienić pecorino oraz parmezan, który idealnie pasuje do makaronów. Do obróbki serów można wykorzystać także tarkę obrotową, która wyróżnia się zamkniętą konstrukcją. Takie rozwiązanie sprawia, że ryzyko skaleczenia jest ograniczone do minimum. Tarka umożliwia rozdrobnienie nie tylko miękkich, ale również twardych gatunków sera. Tarkę można w każdej chwili łatwo przenieść, żeby przygotować wymaganą ilość produktu. Innym rodzajem tarki przenośnej jest tarka zaciskowa. Na uwagę zasługuje fakt, że przypomina ona trochę praskę do czosnku. Jest to przyrząd, który ma wszystkie najważniejsze zalety obrotowej tarki. Tak naprawdę nie ma większego znaczenia, jaką tarkę wybierzemy, ponieważ każdą trzeba i tak regularnie czyścić. Powinny pamiętać o tym wszystkie osoby, które zastanawiają się jak wybrać tarkę do sera. Drobinki sera mogą się klinować w niewielkich otworach oraz przyklejać do powierzchni metalowej. 

Czyszczenie tarki do sera

Dobrym rozwiązaniem jest zanurzenie tarki w pojemniku z gorącą wodą. W takiej wodzie powinna spędzić przynajmniej kilka minut, żeby tłusty osad się odkleił. Po kilku minutach można ją wyjąć z wody i przetrzeć plastrem świeżo ukrojonej cytryny. Zamiast plasterka cytryny można równie dobrze użyć surowego ziemniaka. Na sam koniec trzeba dokładnie wyszorować tarkę przy pomocy szczoteczki dentystycznej. Dodatkowo można użyć trochę płynu do mycia naczyń. Szczoteczkę należy przesuwać zgodnie z kierunkiem, w którym ostrza są ustawione. W innym przypadek mogą one ulec uszkodzeniu, dlatego trzeba zachować szczególną ostrożność. Odpowiednie zabezpieczenie ostrzy jest prawdopodobnie najlepszą metodą utrzymania tarki w czystości. Przestrzenie między otworami można owinąć folią spożywczą w czasie ścierania miękkich serów. Pomoże to zabezpieczyć tarkę przed zabrudzeniami. Jeśli zamierzasz ścierać mozzarellę to dobrze jest ją przynajmniej na godzinę włożyć do zamrażalnika. Teraz już mniej więcej wiesz jak wybrać tarkę do sera i na co zwrócić uwagę.